Se fac angajări în România, se întorc oamenii de la pensie în câmpul muncii: totul pleacă de la Ucraina

de: Alexandru Puiu
08 03. 2022

România se confruntă de mult timp cu un deficit de personal în câmpul muncii, iar valul de ucrainieni care ne calcă granițele în aceste zile nu face decât să acutizeze problema. Din fericire, există totuși câteva soluții, chiar dacă implică până și readucerea în câmpul muncii a pensionarilor români.

În România, pe lângă ucrainienii care vor tranzita țara, foarte mulți vor ajunge să și rămână pe meleaguri mioritice, împreună cu copii care trebuie să-și continue educația. În acest context, autoritățile române sunt conștiente că se va acutiza criza de personal din învățământul românesc. Guvernul s-a gândit la o soluție. Aceasta este parte bună.

Mai puțin bun este că se va încerca aducerea înapoi în activitate a pensionarilor și se va apela la ocuparea posturilor fără concurs, chiar și de către studenți din universitățile de stat și particulare. Cu alte cuvinte, nu vei avea niciun fel de asigurare sau certificare a faptului că acei oameni au orice fel de abilitate didactică, cunoștințe pedagogice sau de orice altă natură. Până și la regula referitoare la un stagiu de practică într-o unitate de învățământ se va renunța.

Soluția pentru criza de personal din învățământ

Conform datelor din proiectul de ordonanță de urgență aflat pe ordinea de zi a Guvernului, se vor realiza derogări de la anumite articole incluse în Legea educației nr.1/2001. Este însă important de reținut că nu e foarte clar dacă respectivele derogări se vor face pe o durată limitată sau nelimitată de timp. Știm doar că inițiativa fost menită să faciliteze cât mai rapid introducere elevilor ucrainieni în școlile din România.

În primul rând, elevii ucrainieni vor avea statut de audienți. Acest termen face referire la elevii școlarizați într-un sistem de învățământ din altă țară, care își continuă parcursul școlar într-o unitate de învățământ din sistemul de învățământ românesc. După dobândirea statutului vor câștiga mai multe drepturi:

  • dreptul de a participa la activitățile educative din cadrul unităților de învățământ preuniversitar;
  • dreptul de școlarizare în unități complexe de asistență medicală, de tip spital;
  • dreptul de a beneficia de facilitățile pentru transport local în comun;
  • dreptul la alocarea unor alimente de bază tuturor copiilor din învățământul primar și gimnazial.